România, în grupul de „pierde-vară” ai politicii externe a UE

Pentru al treilea an consecutiv, think tank-ul European Council on Foreign Relation a realizat un top al tarilor care au dictat tonul şi al celor care au “trândăvit” în ce priveşte aşa-zisa politică externă a Uniunii Europene în anul 2012 (textul integral). Notele nu sunt unele onorante pentru UE ca intreg, presatia baronesei Catherine Ashton fiind criticată înca de la numirea ei ca Înalt Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi de Securitate 

ECFR a studiat prestaţia diplomaţiilor celor 27 de state membre, fie la nivel individual, fie la nivelul instituţiilor UE, luând în calcul şase direcţii majore ale politicii externe europene, împărţite în peste 70 de aspecte (incluzând diversificarea resurselor energetice, acolo unde ECFR a penalizat România pentro moratoriul impus explorării rezurselor de gaze de şist). Este vorba de politica faţa de China, SUA, Rusia, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, iniţiativele pentru dezarmare şi neproliferare nucleară şi relaţia cu Naţiunile Unite.

Ca şi în 2011, topul este condus de cei trei mari ai UE-Germania, Franţa şi Marea Britanie. În 2012, Berlinul a reuşit să se menţină în funte. Aceasta înseamnă că Germania a avut un rol de locomotivă a politicii externe a UE în 12 domenii. O notă aparte în studiu arăta că politică Germaniei faţa de China a fost foarte activă, însă că ea s-a substituit politiocii generale a UE, pe care a şi subminat-o atunci când Comisia Europeană a dorit să impune penelizari Chinei pentru finanţarea de către ilegală stat a întreprinderilor ptroducatoare de panouri solare, ceea ce distorsionează grav liberă concurenţă.

Progresele mari sunt înregistrate de Suedia, care a avut iniţiativă în 10 domenii ale politicii externe şi este una dintre putiinele ţări UE care şi-a asumat responsabilităţi în toate direcţiile acoperite de diplomaţia europeană. Polonia este ţară care a venit din urmă puternic şi s-a clasat pe locul a treilea, urmată de Olanda. Polonia conduce, alături de Suedia, atunci când vine vorna despre eforturile pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

În ciuda relaţiilor tensionate cu Bruxelles-ul, Marea Britanie a avut un rol important în politica externă a UE, în special în ce priveşte adaptarea la politică ONU pentru reducerea sărăciei, îmbunătăţirea serviciilor medicale, apărarea drepturilor omului şi protecţia mediului înconjurător.

România, în grupul de „pierde-vară” ai politicii externe a UE

„Leneşii” ultimului an în politică externă a UE sunt Grecia, Letonia, România, Spania şi Portugalia. Grecia este absentă din iniţiativele europene sau din finanhtarea acestora, fiind total absorbită de gestionarea austerităţii impuse tot de la Bruxelles. Acelaşi luccru este valabil şi pentru Portugalia şi Spania, cu ecpetia faptului că Madridul a punctat la finanţarea misiunilor militare şi la sprijinul financiar pentru statele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord unde au avut loc schimbări de regim.

Letonia a acumulat mai multe bile negre în relaţia cu China, apărarea drepturilor omului, dar şi relaţia cu regimul autoritar din Belarus.

România apunctat mai slab decât Bulgaria. Ţara noastră este privită că una care nu a acţionat în relaţia cu China, în finanţarea ajutoarelor pentru dezvoltare, în misiunile politicii externe şi de securuitate comună a UE şi nici în ce priveşte construirea unei relaţii între Serbia şi Kosovo. Singură bilă albă pentru România vine de pe urmă eforturilor de a realiza liberalizarea vizelor pentru statele din vecinătatea UE, ins pecial pentru Republica Moldova.

În ansamblu, ECFR notează că UE a acţionat “satisfăcător” în relaţia cu China, cu statele din vecinătatea estică şi în ce priveşte relaţia cu Kosovo. În schimb, UE a avut o prestaţia foarte slabă în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde Bruxelles-ul a fost aproape inexistent când a venit vorba despre sprijinirea tranziţiei către o aşa-zisă democraţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.