Danskerne føler et tab af indflydelse i EU efter Brexit

HØRT: Mange danskere føler, at Danmark har fået mindre at skulle have sagt i EU de seneste år, viser nye tal. Bekymrende, mener forsker, fordi følelsen af medindflydelse er vigtig for tilliden til samarbejdet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har forsøgt at få indflydelse ved at samarbejde med blandt andre svenske Stefan Löfven (t.v.) og østrigske Sebastian Kurz (m.f.).
Statsminister Mette Frederiksen (S) har forsøgt at få indflydelse ved at samarbejde med blandt andre svenske Stefan Löfven (t.v.) og østrigske Sebastian Kurz (m.f.).Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Siden briterne for fire et halvt år siden stemte sig ud af EU, og siden de i slutningen af januar i år for alvor forlod forhandlingslokalerne i Bruxelles, har der været diskussioner om, hvem der ville fylde tomrummet, når én af de helt store magtspillere rejste sig fra bordet.

Mens brikkerne stadigvæk er ved at lægge sig på plads i det nye puslespil, og nye alliancer testes blandt de resterende 27, er der en udbredt følelse i Danmark af, at det i hvert fald ikke er os, der er kommet tættere på styrepinden i EU.

I en ny undersøgelse gennemført af tænketanken European Council on Foreign Relations blandt 997 danskere svarer kun 20 procent, at de føler, at Danmark har fået mere indflydelse i EU de seneste to-tre år. Til sammenligning siger dobbelt så mange, at de mener, at indflydelsen er gået ned ad bakke, mens en stor del – også 40 procent – ikke vil vælge side.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00