Весела Чернева за тежката есен за световната дипломация

Отношенията между Русия и Турция не са отношения на партньори, които си имат доверие. Със сигурност и Ердоган, и Путин, и техните администрации много добре си спомнят отношенията си отпреди седмици, така че не можем да кажем, че там внезапно се е възцарила любов и пълна координация. Русия обаче няма да иска да изгуби завзетите си позиции и ролята си на основен дийлмейкър или на онзи, който ще реши накъде ще се развие ситуацията в Сирия, за сметка на една Турция, която има ясен национален дневен ред.

Така коментира отношенията между Анкара и Москва Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, в интервю за Илия Вълков. Тя направи прогнозата, че предстои тежка есен за световната дипломация.

По думите ѝ докато за Русия калкулациите в Сирия са по-скоро от военно-стратегически характер, то за Турция те са извънредно свързани с националната ѝ сигурност.

Чернева коментира, че темата за доверието межу Турция и САЩ е по-сложна, защото става дума за взаимоотношения между партньори.

Пълният текст на сайта на BiTelevision.

Der European Council on Foreign Relations vertritt keine gemeinsamen Positionen. ECFR-Publikationen geben lediglich die Ansichten der einzelnen Autor:innen wieder.